Sposób przygotowania:
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto- mąki wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i śmietaną, dodajemy olej i szybko wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić w nim ciasto- ten sposób naprawdę się sprawdza. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też ciasto przygotować dzień wcześniej i na całą noc zostawić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Farsz: Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Przekładamy na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pod koniec dodajemy posiekaną papryczkę. Dodajemy rozmrożoną dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę łączymy z serkiem. Do dyni dodajemy boczek oraz mieszankę śmietany z serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podpieczony spód smarujemy pastą (dokładnie ucieramy masło orzechowe oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem). Wykładamy dyniowy farsz. Pistacje blendujemy z parmezanem. Mieszanką posypujemy dynię. Dodajemy pestki dyni. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 minut, temp. 10 stopni, termoobieg. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek oraz sosem jogurtowym z dodatkiem fety. Sos: Jogurt łączymy z fetą, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Smacznego!