Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, prosta do przygotowania i szybka tarta dyniowa z boczkiem to idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Zwieńczona chrupiącymi pestkami dyni zachwyci nas nie tylko smakiem, ale i przepięknym pogodnym kolorem.

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni

 

  • 1x Dynia kostka Hortex Składniki:

  • Na ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej

  • • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • spod marynowania grillowanej papryki, grillowanej cukinii i papryczki pepperoni (dodatek tego ostatniego oleju zaostrzył ciasto)
  • 1/2 łyżeczki soli

  • • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Farsz:
  • 450 g - 1 opakowanie - mrożonej dyni Hortex
  • 250 g wędzonego parzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki gęstego sera mielonego śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku

  • • 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek

  • Na spód:
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka sera trzykrotnie mielonego
  • sól
  • pieprz

  • Na wierzch

  • • garść parmezanu

  • • garść pistacji
  • duża garść pestek dyni

  • • świeża kolendra

  • Sos:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka sera feta
  • ząbek czosnku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto- mąki wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i śmietaną, dodajemy olej i szybko wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić w nim ciasto- ten sposób naprawdę się sprawdza. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też ciasto przygotować dzień wcześniej i na całą noc zostawić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Farsz: Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Przekładamy na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pod koniec dodajemy posiekaną papryczkę. Dodajemy rozmrożoną dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę łączymy z serkiem. Do dyni dodajemy boczek oraz mieszankę śmietany z serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podpieczony spód smarujemy pastą (dokładnie ucieramy masło orzechowe oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem). Wykładamy dyniowy farsz. Pistacje blendujemy z parmezanem. Mieszanką posypujemy dynię. Dodajemy pestki dyni. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 minut, temp. 10 stopni, termoobieg. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek oraz sosem jogurtowym z dodatkiem fety. Sos: Jogurt łączymy z fetą, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Smacznego!
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni - przygotowanie dyniowego farszu
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni - porcja
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni - przekrój