jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pesto z jarmużu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najprościej jest kupić gotowe pesto. Jest ono dostępne na półkach ze zdrową żywnością, ale czy warto, jeśli jego przygotowanie jest proste i szybkie? W moim przekonaniu bowiem, to co jest wykonane w domu jest zdrowsze i smaczniejsze:).

Pesto z jarmużu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pesto z jarmużu

SKŁADNIKI

  • 8-10 dorodnych łodyg jarmużu,
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • około ¾ szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Pesto z jarmużu

ETAP 1

Pesto z jarmużu
usuwamy grube łodygi

Jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Z tak przygotowanego usuwamy grube łodygi.

ETAP 2

Pesto z jarmużu
liście jarmużu siekamy

Miękkie liście siekamy na drobniejsze części.

Płatki migdałowe delikatnie podprażamy.

ETAP 3

Pesto z jarmużu
łączymy składniki pesto

Tak przygotowane warzywo umieszczamy w miseczce wraz z przestudzonymi płatkami, czosnkiem oraz przyprawami. Do całości wlewamy oliwę.

ETAP 4

Pesto z jarmużu
miksujemy składniki pesto

Składniki miksujemy. W zależności od tego jakiej gęstości chcemy uzyskać pesto dajemy mniej lub więcej oliwy. Gotowe przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce


Tagi:

pasta pesto