Sposób przygotowania:
Pesto z pieczonej paprykiPieczenie papryki
Przygotowanie pesto rozpoczynamy od upieczenia papryki. Paprykę w całości układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Paprykę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Upieczoną paprykę wkładamy do woreczka, zamykamy i odkładamy na ok. 30 minut.
Paprykę obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazda nasiennego oraz pestek.
Przygotowanie pesto
Do blendera wrzucamy miąższ upieczonej papryki, listki świeżej bazylii, starty parmezan, obrany 1 ząbek czosnku oraz orzeszki piniowe.
Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine, ok. 50-70 ml.
Pesto możemy przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni.
SylaUla