grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pesto z pieczonej papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pesto z pieczonej papryki aromatyzowane czosnkiem, listkami świeżej bazylii, startym parmezanem oraz orzeszkami piniowymi jest smacznym dodatkiem do obiadu np. do makaronu.

Pesto z pieczonej papryki

Składniki:

Pesto z pieczonej papryki

 

  • 500 g czerwonej papryki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków bazylii
  • 50-70 ml oliwy extravergine d`oliva
  • sól

Sposób przygotowania:

Pesto z pieczonej papryki

Pieczenie papryki

Pesto z pieczonej papryki
Upieczoną paprykę wkładamy do plastikowego woreczka odpowiedniego do przechowywania żywności.

Przygotowanie pesto rozpoczynamy od upieczenia papryki. Paprykę w całości układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Paprykę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.

Upieczoną paprykę wkładamy do woreczka, zamykamy i odkładamy na ok. 30 minut.

Paprykę obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazda nasiennego oraz pestek.

Przygotowanie pesto

Do blendera wrzucamy miąższ upieczonej papryki, listki świeżej bazylii, starty parmezan, obrany 1 ząbek czosnku oraz orzeszki piniowe.

Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine, ok. 50-70 ml.

Pesto możemy przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni.

Tagi:

pesto