slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Piada z pastą serową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną kanapkę w włoskim stylu. Piada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa podobnego do tortilli. Moją piadę podałam ze smaczną pasta serowo-jajeczną oraz warzywami. Polecam na śniadanie w weekend gdy mamy więcej czasu.

Piada z pastą serową

Składniki:

Piada z pastą serową

 

  • piada:
  • 1,5 szkl mąki pszennej+do podsypania
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pasta:
  • 200 g sera mozzarella
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • oraz:
  • kilka liści sałaty
  • pomidor
  • rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Piada z pastą serową
Piada:

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 cienkie placki.

Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i na suchej smażymy(pieczemy) placki chlebowe z obu stron, aż miejscami zrobią się brązowe plamki. Układamy piady na talerzu i przykrywamy je wilgotna ściereczką aby zmiękły.

Pasta:

Mozzarellę odsączamy z płynu, jajka obieramy ze skorupek a dymkę myjemy. Ser razem z jajkami ścieramy na tarce jarzynowej wprost do miseczki. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy drobno i dodajemy do jajek i sera. Następnie dokładamy majonez oraz przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Sałatę, pomidor oraz rzodkiewki myjemy. Pomidor i rzodkiewki kroimy w plasterki.

Składanie:

Piadę kładziemy na talerzyku i smarujemy połowę dość grubo pastą serowo-jajeczną. Na paście układamy sałatę, plastry pomidora i rzodkiewek. Składamy piadę na pół. Podajemy od razu.

Smacznego