Sposób przygotowania:
Indyjskie curry z pomidorami i krewetkamiETAP 1:
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy drobno. Ząbki czosnku kroimy w plasterki lub kroimy w kosteczkę. Trawę cytrynową kroimy drobno, wraz z kolendrą rozdrabniamy w moździerzu. Krewetki pozbawiamy skorupek i jelitek, możemy każdą przeciąć wzdłuż na pół.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę. Dodajemy chili, kolendrę z trawą cytrynową, liście curry, kozieradkę i czosnek, smażymy razem.
ETAP 3:
Na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy, aż puszczą sok.
ETAP 4:
Dodajemy bulion i mleko kokosowe oraz krewetki, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na średni, dodajemy pozostałe przyprawy (curry, imbir, kurkumę, sól, pieprz) i gotujemy tak kilka - kilkanaście minut, aż sos się zredukuje. Danie doprawiamy do smaku.
W czasie przygotowywania curry gotujemy ryż basmati (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gotowe curry łączymy z ryżem, mieszamy.