Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 892]

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie inspirowane przepisem Jamiego Oliviera, ale z własnymi modyfikacjami. Na pewno zasmakuje wielbicielom azjatyckich smaków.

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami

Składniki:

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami

 

  • 250 g krewetek tygrysich
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 100 g ryżu basmati
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 2/3 szklanki bulionu - warzywnego lub ugotowanego na pancerzach skorupiaków
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka liści curry
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami

ETAP 1:

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami
Pomidory do naszego curry kroimy w kostkę

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy drobno. Ząbki czosnku kroimy w plasterki lub kroimy w kosteczkę. Trawę cytrynową kroimy drobno, wraz z kolendrą rozdrabniamy w moździerzu. Krewetki pozbawiamy skorupek i jelitek, możemy każdą przeciąć wzdłuż na pół.

ETAP 2:

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami
Czerwoną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę. Dodajemy chili, kolendrę z trawą cytrynową, liście curry, kozieradkę i czosnek, smażymy razem.

ETAP 3:

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami
Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory

Na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy, aż puszczą sok.

ETAP 4:

Indyjskie curry z pomidorami i krewetkami
Dodajemy bulion, mleko kokosowe, wrzucamy krewetki

Dodajemy bulion i mleko kokosowe oraz krewetki, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na średni, dodajemy pozostałe przyprawy (curry, imbir, kurkumę, sól, pieprz) i gotujemy tak kilka - kilkanaście minut, aż sos się zredukuje. Danie doprawiamy do smaku.
W czasie przygotowywania curry gotujemy ryż basmati (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gotowe curry łączymy z ryżem, mieszamy.