SUPERPRZEPIS

Pianka z chałwą

  • 15
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Pianka z chałwą

Uwielbiam piec i wymyślać nowe ciasta. To tak jest efektem mojego eksperymentowania w kuchni. Smakowało wszystkim gościa i domownikom

Składniki:

Pianka z chałwą

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

 

  • Biszkopt ciemny
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kawowo-czekoladowa

 

  • 0,5 litry mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • Spirytus do smaku,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 1-2 łyżki nutelli

 

  • Pianka z chałwą

 

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 250 g chałwy (u mnie waniliowa),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody

 

  • Dodatkowo
  • Do dekoracji: około 6 czekoladowych herbatników
  • Na poncz: 1 łyżeczka dobrej jakościowo kawy rozpuszczona w 0,5 szklanki wody. Po ostudzeniu słodzimy i dokładamy kieliszek alkoholu.

 

 

Sposób przygotowania:

Pianka z chałwą
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy cukier a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej dokładamy pozostałem składniki. Delikatnie łączymy. Biszkopt pieczemy około 15 minut. W ten sposób należy upiec 2 biszkopty.



MASA: Część mleka gotujemy z cukrem.(około połowę). Do pozostałej części dodajemy budyń, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Razem mieszamy. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy, po czym dokładamy do niego stopniowo budyń. Do gotowej masy budyniowej dokładamy kawę, nutellę oraz alkohol. Dokładnie mieszamy.



PIANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.Śmietankę (najlepiej schłodzoną) ubijamy. Cały czas ubijając dokładamy do niej chałwę, dokładnie mieszając, by ta się rozpuściła. Wlewamy żelatynę. Miksujemy.

Przełożenia: Biszkopt- masa -biszkopt-pianka z chałwą-pokruszone herbatniki


W trakcie przekładania biszkopty można naponczować.