kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Pianka z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka pianka z galaretką dla łasuchów

Pianka z galaretką

Składniki:

Pianka z galaretką

 

 

  • PIANKA
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 mleka skondensowane po 500 ml zimne

 

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 wiśniowa

 

 

Sposób przygotowania:

Pianka z galaretką
Galaretkę agrestową rozrabiam w 300 ml wody i wlewam na płaskie naczynie (gdy zsiądzie będzie pokrojone w kwadraciki), to samo robię z galaretką wiśniową.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w 700 ml wody i czekam aż tężeją.
BISZKOPT- po oddzieleniu białka od żółtek ubijam je na sztywno dodając szczyptę soli, przy końcu ubijania dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam. Gdy białka są sztywne dodaję do nich żółtka(po jednym)cały czas ubijając mikserem. Mąki i proszek do pieczenia łączę ze sobą i przesiane dodaję do reszty lekko mieszając.Na wysmarowaną blaszkę wylewam ciasto piekę ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Do wysokiego naczynia wlewam mleko, ubijam je a kiedy robi się pianka zaczynam wkładać do niego po łyżce galaretkę cytrynową-cały czas mieszając.Ostygnięty biszkopt przecinam wzdłuż(wychodzą 2 połówki). Na jedną z nich wykładam połowę pianki, kroję galaretki w kwadraciki i układam na wierzchu pianki, druga część pianki idzie na wierzch, wszystko przykrywam 2 częścią biszkoptu. Placek posypuję cukrem pudrem.

Tagi:

biszkopt