Sposób przygotowania:
Pianka z truskawkową nutą
Syrop truskawkowy:Umyte truskawki zalewamy wodą i rozgotowujemy, po czym przelewamy przez gazę. Otrzymany sok gotujemy razem z cukrem do wrzenia. Najlepiej jest przecedzić sok jeszcze dwukrotnie.Etap 1 Syrop przelewamy do słoika, zamykamy szczelnie i obgotowujemy słoik kilka minut w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia. Pianka: Ucieramy masło, cukier i żółtka. Ubijamy pianę z białek. Część mleka odlewamy do rozrobienia żelatyny, resztę mleka trzeba zagotować i dodać żelatynę z mlekiem, równocześnie intensywnie mieszając najlepiej mikserem. Przestudzić mleko (ciągle mieszając) i dodać do utartej masy, następnie dodać ubite białka i wymieszać. Do części można dodać kakao. Przelewamy warstwy do pojemników a całość polewamy naszym sokiem truskawkowym. Dajemy do lodówki aby stężało. Wypróbowaną przeze mnie i smaczną alternatywą jest położyć na wierzch truskawki i zalać truskawkową galaretką, jednak dla mnie najbardziej pasującą wersją jest ta oto opisana tutaj przeze mnie. Smacznego.