iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Różany sernik na zimno

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sernik na zimno z dodatkiem konfitury z płatków róż nie oszukujmy się nie jest tani, ani nisko kaloryczny, ale jest niebiańsko pyszny :)

Różany sernik na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Różany sernik na zimno

masa serowa:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 50 dag twarogu naturalnego President
  • 1 słoiczek 240 gram konfitury z płatków róż
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5 łyżeczek żelatyny

dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • bezy

Sposób przygotowania:

Różany sernik na zimno

ETAP 1:

Różany sernik na zimno
Biszkopty mogą być mniejsze lub większe.

Dno tortownicy około 25 cm średnicy wyłożyć biszkoptami.

ETAP 2:

Różany sernik na zimno
Z serków i cukru ma powstać masa serowa.

W 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretki i żelatynę, przestudzić.

Twarożek i serek naturalny wymieszać razem i połączyć z cukrem, następnie dodać przestudzoną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać.

ETAP 3:

Różany sernik na zimno
Wszystko delikatnie ze sobą połączyć.

Do masy serowej dodać konfiturę i na koniec ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie wymieszać

ETAP 4:

Różany sernik na zimno

Masę serowa wylać na biszkopty i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Po zastygnięciu deser delikatnie przełożyć na talerz i przed podaniem posypać pokruszonymi bezami które będą chrupiącym uzupełnieniem tego puszystego deseru.