Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto jabłkowo piankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczne ciasto na weekend

Ciasto jabłkowo piankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo piankowe

 

  • 4 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • Masa jabłkowa:
  • 6 jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • Masa piankowa
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • Dodatkowo:
  • delicje
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo piankowe
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakaem. Wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Przelać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na pół. Masa jabłkowa: Jabłka umyć i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody i lekko podgotować. Wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Masa piankowa: Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić na mleku. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać do śnieżki i wymieszać. Na spód biszkoptu przełożyć masę jabłkową i przykryć wierch biszkopta. Następnie przelać masę piankową. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzch ułożyć delicje i posypać posypką czekoladową.
Ciasto jabłkowo piankowe
Wszystkie składniki na biszkopt połączyc ze sobą.
Ciasto jabłkowo piankowe
Jabłka umyć, obrac i zetrzec na tarce podgotować
Ciasto jabłkowo piankowe
Galaretkę rozrobic według przepisu na opakowaniu
Ciasto jabłkowo piankowe
Na biszkopt wyłozyc masę jabłkową a nastepnie piankową.