sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Pie de limon- tarta cytrynowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, wilgotna i orzeźwiająca tarta. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Z pewnością zadowoli amatorów serników.

Pie de limon- tarta cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pie de limon- tarta cytrynowa

 

 

  • krem:
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 100-150 ml soku z cytryny
  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Pie de limon- tarta cytrynowa
Na początek przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę zagniatamy z cukrem, zimną margaryną ( startą na tarce) oraz żółtkami. Ciasto wałkujemy na kształt koła. Przekładamy go do formy na tartę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem aby nie rosło podczas pieczenia. Mleko skondensowane ubijamy przez chwilę robotem dodając sok z cytryny. Przelewamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Przekładamy na krem robiąc łyżką nierówności. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do zrumienienia białek. Przechowujemy w lodówce.
Pie de limon- tarta cytrynowa
Zagniecione ciasto przekładamy do formy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Pie de limon- tarta cytrynowa
Mleko skondensowane ubijamy dodając sok z cytryny.
Pie de limon- tarta cytrynowa
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Pie de limon- tarta cytrynowa
Pieczemy około 30 minut do zrumienienia.