Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowa z wiśniami Eli
Herbatniki rozdrobnić w malakserze.Margarynę roztopić,wlać do herbatników i dokładnie połączyć.Masę herbatnikową wyłożyć do formy do tarty z ruchomym dnem.Herbatniki mocno docisnąć do dna i boków formy.Forme włożyć do lodówki żeby masa zastygła.Cytrynę wyszorować,sparzyć wrzątkiem,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Żółtka wybić do metalowej miski i dodać cukier.Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż masa zgęstnieje.Do gęstniejącej masy dodać skórkę i sok z cytryny,cały czas ubijając.Uważać żeby żółtka się nie zcięły.Miskę z gęstą masą zdjąć z garnka i dalej ubijać aż masa ostygnie.Wiśnie umyć i odsączyć na sicie.Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę ubijać z cukrem pudrem i wlewać małym strumieniem żelatynę.Ubitą śmietanę wymieszać ostrożnie z masą jajeczną i wylać na przygotowany spód do tarty.Na wierzchu ułożyć wiśnie i włożyć tartę do lodówki żeby zastygła.Smacznego!