zabus87

zabus87

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Pieczarki faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapelusze pieczarek to szybkie i proste danie. Danie to można jeść na zimno jak i ciepło. Aby smak był lepszy można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.

Pieczarki faszerowane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczarki faszerowane

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane
Pieczarki oczyścić i wyciąć z nich nóżki. Kapelusze ułożyć na blaszce(lub foremkach), delikatnie posolić i popieprzyć. Nóżki zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).

Starte pieczarki podsmażyć z cebulką na patelni aż odparuje woda i cebulka zrumieni się( chociaż nie jest to konieczne). Zostawić farsz do wystygnięcia.

Do zimnego farszu dodać jajko i bułkę tartą doprawić do smaku i faszerować kapelusze(można dorzucić również trochę sera żółtego). Posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku przez ok 20-30 minut aż ser się przyrumieni.

Podawać na ciepło polane ketchupem lub sosem czosnkowym i posypane pietruszką lub koperkiem.
Pieczarki faszerowane
Pieczarki można ułożyć na blaszce lub w foremkach.
Pieczarki faszerowane
Do farszu można dodać ulubione zioła np. pietruszkę.r
Pieczarki faszerowane
Pod koniec pieczenia wyjmujemy pieczarki na blaszkę by odparowała reszta wody.