Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Pieczarki faszerowane-pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzony. Oliwę zmiksować z pokrojoną dymką i

Pieczarki faszerowane-pieczone

Składniki:

Pieczarki faszerowane-pieczone

 

  • 12 pieczarek średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • cebulka dymka
  • ćwierć łyżeczki curry
  • duża szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane-pieczone

Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzony. Oliwę zmiksować z pokrojoną dymką i przyprawami. Powstałym sosem natrzeć kapelusze grzybów. Trzony pieczarek drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu!) i odparować. Cielęcinę włożyć do miseczki, wbić jajo, dodać bulkę tartą, pestki słonecznika, zieleninę i ostudzone trzony pieczarek. Starannie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze nadziać farszem i ułożyć na blasze wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10-15 min. Pieczarki faszerowane-pieczone podawać z chrupiącą surówką. (4 porcje po 140 kcal)