Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pieczarki faszerowane białym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczarki nadziewane serem to dobry sposób na zimną przekąskę.

Pieczarki faszerowane białym serem

Składniki:

Pieczarki faszerowane białym serem

 

  • 10-12 średnich pieczarek
  • 10 dag sera twarogowego
  • 1/2 papryki
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki utartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane białym serem
Umyte pieczarki włożyć na kilka minut do wrzącej osolonej wody, wyjąć łyżką cedzakową, przepłukać zimną wodą, odciąć nóżki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ser twarogowy rozetrzeć ze śmietaną i musztardą. Dodać posiekane nóżki z pieczarek, szczypiorek, utarte na grubej tarce jabłko, słonecznik, drobno pokrojoną paprykę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Osuszone pieczarki posmarować oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, napełniać przygotowanym farszem, posypać żółtym serem.