Pieczarki faszerowane bryndzą na grill

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do opiekania w piekarniku albo na grillu. Pieczarki oczyścić. Delikatnie wyjąć ogonki i posiekać je. Kapelusze natrze

Pieczarki faszerowane bryndzą na grill

Składniki:

Pieczarki faszerowane bryndzą na grill

 

  • 12 dużych pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 40 dkg bryndzy
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • Sok z cytryny
  • posiekany świeży tymianek) Tarty oscypek do posypania po wierzchu (może być parmezan lub inny ser)

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane bryndzą na grill
Do opiekania w piekarniku albo na grillu.



Pieczarki oczyścić. Delikatnie wyjąć ogonki i posiekać je. Kapelusze natrzeć z zewnątrz i wewnątrz oliwą lub masłem. Oprószyć wewnątrz pieprzem i odrobiną soli. Ugotowane ziemniaki połączyć z bryndzą dodać trochę soku z cytryny, razem ugnieść widelcem na gładką masę, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zgnieciony czosnek, wymieszać z ziołami i napełnić pieczarki. Z wierzchu posypać tartym parmezanem.

Ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Pieczarki powinny być miękkie, a nadzienie na wierzchu zrumienione.



W podobny sposób można faszerować paprykę, ważne przy tym aby dobrze natłuścić ją z zewnątrz i wewnątrz. Jeśli nadziewamy całe papryki ze względów ekonomicznych można zwiększyć proporcje ziemniaków w stosunku do bryndzy. Pieczenie takiej papryki trwa odpowiednio dłużej ok. 40-45 min. Na grilla paprykę przekrawamy wzdłuż na połówki.