Sposób przygotowania:
Pieczarki faszerowane bryndzą na grill
Do opiekania w piekarniku albo na grillu.
Pieczarki oczyścić. Delikatnie wyjąć ogonki i posiekać je. Kapelusze natrzeć z zewnątrz i wewnątrz oliwą lub masłem. Oprószyć wewnątrz pieprzem i odrobiną soli. Ugotowane ziemniaki połączyć z bryndzą dodać trochę soku z cytryny, razem ugnieść widelcem na gładką masę, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zgnieciony czosnek, wymieszać z ziołami i napełnić pieczarki. Z wierzchu posypać tartym parmezanem.
Ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Pieczarki powinny być miękkie, a nadzienie na wierzchu zrumienione.
W podobny sposób można faszerować paprykę, ważne przy tym aby dobrze natłuścić ją z zewnątrz i wewnątrz. Jeśli nadziewamy całe papryki ze względów ekonomicznych można zwiększyć proporcje ziemniaków w stosunku do bryndzy. Pieczenie takiej papryki trwa odpowiednio dłużej ok. 40-45 min. Na grilla paprykę przekrawamy wzdłuż na połówki.
Pieczarki oczyścić. Delikatnie wyjąć ogonki i posiekać je. Kapelusze natrzeć z zewnątrz i wewnątrz oliwą lub masłem. Oprószyć wewnątrz pieprzem i odrobiną soli. Ugotowane ziemniaki połączyć z bryndzą dodać trochę soku z cytryny, razem ugnieść widelcem na gładką masę, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zgnieciony czosnek, wymieszać z ziołami i napełnić pieczarki. Z wierzchu posypać tartym parmezanem.
Ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Pieczarki powinny być miękkie, a nadzienie na wierzchu zrumienione.
W podobny sposób można faszerować paprykę, ważne przy tym aby dobrze natłuścić ją z zewnątrz i wewnątrz. Jeśli nadziewamy całe papryki ze względów ekonomicznych można zwiększyć proporcje ziemniaków w stosunku do bryndzy. Pieczenie takiej papryki trwa odpowiednio dłużej ok. 40-45 min. Na grilla paprykę przekrawamy wzdłuż na połówki.