Sposób przygotowania:
Pieczarki faszerowane kuskusem
Kuskus przygotować według przepisu, ja zalałam bulionem.
Pieczarki dokładnie oczyścić. Moje były różne, 6 dużych o średnicy 7 cm i 6 bardzo dużych o średnicy 10 cm. Z pieczarek wykroić ogonki. Środek pieczarek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Ogonki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę oraz paprykę również pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogonki z pieczarek. Smażyć aż pieczarki odparują płyn. Na koniec dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć wszystko razem jeszcze ze 2 minutki. Zestawić z ognia.
Dodać koperek i przygotowany wcześniej kuskus, dokładnie wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do każdej pieczarki nałożyć troszkę farszu. Mozzarellę porwać i włożyć do każdej pieczarki po 2-3 małe kawałki.
Pieczarki uzupełnić farszem, wierzch ładnie uklepać łyżką. Posypać startym serem. Ułożyć na grillu i grillować pod przykryciem aż pieczarki zmiękną a ser na wierzchu się rozpuści.
Jeśli nie mamy pokrywy do grilla można nakryć aluminiową tacką lub grillować partiami przykryte aluminiową foremką keksówką.
Podawać na ciepło same lub z dodatkami, u mnie w towarzystwie sałatki i grillowanego chlebka.
Pieczarki dokładnie oczyścić. Moje były różne, 6 dużych o średnicy 7 cm i 6 bardzo dużych o średnicy 10 cm. Z pieczarek wykroić ogonki. Środek pieczarek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Ogonki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę oraz paprykę również pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogonki z pieczarek. Smażyć aż pieczarki odparują płyn. Na koniec dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć wszystko razem jeszcze ze 2 minutki. Zestawić z ognia.
Dodać koperek i przygotowany wcześniej kuskus, dokładnie wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do każdej pieczarki nałożyć troszkę farszu. Mozzarellę porwać i włożyć do każdej pieczarki po 2-3 małe kawałki.
Pieczarki uzupełnić farszem, wierzch ładnie uklepać łyżką. Posypać startym serem. Ułożyć na grillu i grillować pod przykryciem aż pieczarki zmiękną a ser na wierzchu się rozpuści.
Jeśli nie mamy pokrywy do grilla można nakryć aluminiową tacką lub grillować partiami przykryte aluminiową foremką keksówką.
Podawać na ciepło same lub z dodatkami, u mnie w towarzystwie sałatki i grillowanego chlebka.