migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczarki faszerowane kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Udało mi się kupić piękne duże pieczarki idealne do faszerowania więc je nadziałam i wrzuciłam na grilla.

Pieczarki faszerowane kuskusem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczarki faszerowane kuskusem

 

  • 12 dużych pieczarek, u mnie zwykłe białe i portobello
  • 100 g kuskusu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól,pieprz
  • starty ser żółty do posypania u mnie edamski

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane kuskusem
Kuskus przygotować według przepisu, ja zalałam bulionem.

Pieczarki dokładnie oczyścić. Moje były różne, 6 dużych o średnicy 7 cm i 6 bardzo dużych o średnicy 10 cm. Z pieczarek wykroić ogonki. Środek pieczarek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Ogonki pokroić w drobną kostkę.

Cebulę oraz paprykę również pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogonki z pieczarek. Smażyć aż pieczarki odparują płyn. Na koniec dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć wszystko razem jeszcze ze 2 minutki. Zestawić z ognia.

Dodać koperek i przygotowany wcześniej kuskus, dokładnie wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do każdej pieczarki nałożyć troszkę farszu. Mozzarellę porwać i włożyć do każdej pieczarki po 2-3 małe kawałki.

Pieczarki uzupełnić farszem, wierzch ładnie uklepać łyżką. Posypać startym serem. Ułożyć na grillu i grillować pod przykryciem aż pieczarki zmiękną a ser na wierzchu się rozpuści.

Jeśli nie mamy pokrywy do grilla można nakryć aluminiową tacką lub grillować partiami przykryte aluminiową foremką keksówką.

Podawać na ciepło same lub z dodatkami, u mnie w towarzystwie sałatki i grillowanego chlebka.
Pieczarki faszerowane kuskusem
Pieczarki dokładnie oczyścić. Moje były różne, 6 dużych o średnicy 7 cm i 6 bardzo dużych o średnicy 10 cm. Z pieczarek wykroić ogonki. Środek pieczarek oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Pieczarki faszerowane kuskusem
Ogonki pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę.
Pieczarki faszerowane kuskusem
Do każdej pieczarki nałożyć troszkę farszu. Mozzarellę porwać i włożyć do każdej pieczarki po 2-3 małe kawałki.
Pieczarki faszerowane kuskusem
. Pieczarki uzupełnić farszem, wierzch ładnie uklepać łyżką. Posypać startym serem. Ułożyć na grillu i grillować pod przykryciem aż pieczarki zmiękną a ser na wierzchu się rozpuści.
Pieczarki faszerowane kuskusem
Jeśli nie mamy pokrywy do grilla można nakryć aluminiową tacką lub grillować partiami przykryte aluminiową foremką keksówką.