czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pieczarki nadziane kaszą jaglaną i warzywami są bardzo smaczną i zdrową przystawką. Gorąco polecam na wiele okazji!

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną

 

  • 12 średnich pieczarek,
  • cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól ziołowa,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
Grzyby oczyścić, wydrążyć nóżki i drobno je posiekać, zaś kapelusze dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wymieszać z posiekanymi nóżkami pieczarek, dodać do cebuli i dusić na małym ogniu około 3 minuty. Kaszę wrzucić do wrzątku, gotować na sypko. Odcedzić i dodać do warzyw. Przestudzić troszkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Osuszone kapelusze pieczarek napełnić przygotowanym farszem, posypać startym serem i oprószyć odrobiną oregano. Piec ok. 25min w temp. 180st. Podawać na ciepło.
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
warzywa przesmażyć, dodać kasze, doprawić
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
Przygotowanym farszem napełniać kapelusze, zapiec