mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pieczone pieczarki nadziewane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, nieco pracochłonne, ale bardzo smaczne danie z pieczarek:)

Pieczone pieczarki nadziewane mięsem

Składniki:

Pieczone pieczarki nadziewane mięsem

 

  • 15 pieczarek średniej wielkości
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone pieczarki nadziewane mięsem
Pieczarki myję dokładnie i ucinam nóżki, posypuję solą. Cebulę obieram i siekam w kostkę, podsmażam na patelni na łyżce oleju. Mięso mielone wyrabiam z podsmażoną cebulą, przeciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Mięso ma być dosyć ścisłe, w razie czego dosypuję 1-2 łyżki bułki tartej. Z mięsa lepię niewielkie kulki i wkładam do przygotowanych kapeluszy pieczarek. Nadziane pieczarki układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i wstawiam na ok. 50 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę.