Sposób przygotowania:
Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej
Pieczarki umyć i osuszyć. Ja miałam duże pieczarki, więc każdą pieczarkę przekroiłam na pół, ale jak pieczarki są niewielkie to można zostawić je bez przekrajania. Pieczarki przełożyć do garnka, zalać je wodą, dodać szczyptę soli i nastawić na gotowanie. Gotować pieczarki w lekko osolonej wodzie kilka minut, żeby stały się miękkie. Po ugotowaniu pieczarki odcedzić i odstawić na chwilkę do ostygnięcia. Jajka wbić do miseczki i dosypać do nich sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, oregano i granulowany czosnek. Wymieszać jajka z przyprawami. Każdą pieczarkę obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tarte. Czynność panierowania, obtaczania w jajku i bułce powtórzyć, wykonać dwukrotnie, wtedy warstwa panierki będzie grubsza, a pieczarki smaczniejsze. Na patelni rozgrzać całkiem sporą ilość oleju. Smażyć pieczarki na patelni z olejem, aż panierka się zarumieni. Usmażone pieczarki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.