nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie pieczarki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i ciepło, można podawać je z ketchupem, czy wszelakimi dipami, sosami. To smakowita propozycja na przekąskę, przegryzkę.

Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej
Pieczarki umyć i osuszyć. Ja miałam duże pieczarki, więc każdą pieczarkę przekroiłam na pół, ale jak pieczarki są niewielkie to można zostawić je bez przekrajania. Pieczarki przełożyć do garnka, zalać je wodą, dodać szczyptę soli i nastawić na gotowanie. Gotować pieczarki w lekko osolonej wodzie kilka minut, żeby stały się miękkie. Po ugotowaniu pieczarki odcedzić i odstawić na chwilkę do ostygnięcia. Jajka wbić do miseczki i dosypać do nich sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, oregano i granulowany czosnek. Wymieszać jajka z przyprawami. Każdą pieczarkę obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tarte. Czynność panierowania, obtaczania w jajku i bułce powtórzyć, wykonać dwukrotnie, wtedy warstwa panierki będzie grubsza, a pieczarki smaczniejsze. Na patelni rozgrzać całkiem sporą ilość oleju. Smażyć pieczarki na patelni z olejem, aż panierka się zarumieni. Usmażone pieczarki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej
Ugotowane pieczarki obtaczane w jajkach wymieszanych z przyprawami.
Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej
Obtoczone w jajkach pieczarki panierowane w bułce tartej.
Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej
Pieczarki w panierce umieszczone na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Pieczarki panierowane w jajku i w bułce tartej
Pieczarki w panierce smażone na oleju na niedużym płomieniu do zrumienienia panierki.