ewatu

ewatu

Kucharz
[Przepisów: 15]

Pieczarki po kalifornijsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przystawka, albo danie główne - jarskie

Pieczarki po kalifornijsku

Składniki:

Pieczarki po kalifornijsku

 

  • 0,5 kg małych pieczarek,
  • 12 małych cebulek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki sosu Tabasco,
  • 125 ml. kwaśnej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki po kalifornijsku

Grzyby i cebulki obrać, opłukać i osączyć. Małe grzyby i cebulki zostawić w całości, większe pokroić na 4 części. Smażyć razem na oleju bez przykrycia - najpierw na dość mocnym ogniu, potem trochę go zmniejszyć. Natkę posiekać, dodać do podsmażonych grzybów. Przyprawić solą i pieprzem, poddusić. Do prawie gotowej potrawy dodać śmietanę, keczup, sos tabasco. Wymieszać, zdjąć z ognia. Tuż przed podaniem wymieszać z łyżką masła. Można podać jako danie główne z makaronem.