Sposób przygotowania:
Pieczarki w cieście naleśnikowym
Ogonki pieczarek delikatnie odrywamy od kapeluszy. Wszystko myjemy. Kapelusze przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i stawiamy na gazie. Trzymamy ok 5 minut po zagotowaniu w wodzie i odcedzamy. Osuszamy na papierowym ręczniku. Tym sposobem pieczarki zmniejszą się, ale mamy pewność że będą miękkie w środku po upieczeniu ich w cieście. Mięso z cebulą podsmażamy na oleju. Dodajemy drobno posiekane korzonki pieczarek. Smażymy z przyprawami, do odparowania wody. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gorącym farszem napełniamy pieczarki i pozostawiamy na ok 10 minut do przestudzenia. Mleko, jajka, sól i mąkę łączymy ze sobą. Ciasto ma być bardzo gęste, więc nie podaję dokładnej ilości mąki, ale u mnie było to ok 1.5 szklanki. Pieczarki zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy jeszcze ciepłe jako przystawkę lub dodatek do obiadu.

edytaha
rzelkazag