Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pieczarki w miodowo czosnkowo sosie balsamicznym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pieczarki w glazurze z miodem i octem balsamicznym. Można je zrobić w kilkanaście minut. Jest to cudowny dodatek do każdego dania głównego.

Pieczarki w miodowo czosnkowo sosie balsamicznym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczarki w miodowo czosnkowo sosie balsamicznym

 

  • 500 g małych pieczarek
  • 1 łyżka tłuszcz do smażenia (olej)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Sos balsamiczny:
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)

Sposób przygotowania:

Pieczarki w miodowo czosnkowo sosie balsamicznym
► Sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, miód i czosnek w małej miseczce.

► Pieczarki delikatnie opłukać na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na średniej wielkośći patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać grzyby, sól, pieprz i smażyć przez 2 minuty prawie do miękkości.

► Do grzybów dodać sos i smażyć przez kolejne 3 - 5 minut, aż sos się zredukuje, a grzyby będą miękkie i pokryte sosem. Udekorować świeżo posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki w miodowo czosnkowo sosie balsamicznym
Na średniej wielkośći patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać grzyby, sól, pieprz i smażyć przez 2 minuty prawie do miękkości.
Pieczarki w miodowo czosnkowo sosie balsamicznym
Pieczarki delikatnie opłukać na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem.