Sposób przygotowania:
Pieczarkowa Edzi
Do garnka wkładamy części kaczki, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem listka laurowego / wlewamy ok 2,5 l bulionu, zagotowujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę obieramy, kroimy w piórka, por kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie. Pieczarki czyścimy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli i pora. Przyprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy. Do przesmażonych pieczarek dodajemy jogurt i całość dusimy ok 1/2 h. Po tym czasie zawartość patelni dzielimy na dwie części, jedną dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze ok 10 min. Resztę pieczarek nadal dusimy (tyle czasu ile te w zupie). Pieczarki z patelni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem, który dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.