Sposób przygotowania:
Pieczarkowe kotlety
50 dag mięsa z piersi kurczaka płuczę, kroję w małą kostkę lub cienkie paski. 30 dag pieczarek myję, ścieram na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Pół pęczka natki pietruszki płuczę, drobno siekam. 2. W misce lekko ubijam 3 jajka, dodając stopniowo po łyżce 4 płaskie łyżki mąki. Wkładam jeszcze 2 łyżki majonezu, mięso i pieczarki mieszam, przyprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywam, odstawiam na godzinę do lodówki. 3. Na dużej patelni rozgrzewam olej, nabieram dużą łyżką ciasto i kładę na tłuszcz, wyrównuję wierzch łyżką, smażę kotleciki z obu stron na średnim ogniu na rumiano. Zdejmuję na papierowy ręcznik, aby ściekł nadmiar tłuszczu. 4. Od razu podaję z surówkami, choć na zimno placuszki są też doskonałe. Można je polać sosem.