Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne paluchy z serem i pieczarkami w cieście francuskim.

Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie - 1 płat
  • pieczarki - 25 dag
  • ser żółty - 10 dag
  • cebula - 1 szt
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • olej - 4 łyżki
  • żółtko - 1 szt

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim
Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Podsmażamy na gorącym oleju. Dodajemy drobno posiekane pieczarki. Odrobinę solimy. Smażymy kilka minut ( do momentu aż pieczarki puszczą wodę i pięknie się usmażą razem z cebulką ). Studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy długie prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 cm x 8 cm. Przez środek układamy warstwę wystudzonych pieczarek. Posypujemy startym żółtym serem. Przyprawiamy odrobiną soli. Sklejamy końce tworząc delikatną falbankę jak na pierogi. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 20 min. w 190C ( do momentu aż ciasto będzie złociste! ).Zajadamy póki ciepłe!Pycha!
Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim
Pyszne paluchy z serem i pieczarkami w cieście francuskim.

Tagi:

sery ciasto ser