Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Pieczarkowy sosik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczniutki pieczarkowy sosik

Pieczarkowy sosik

Składniki:

Pieczarkowy sosik

 

  • pieczarki 20 dag
  • cebula 1 sztuka
  • maka pszenna 2 łyżeczki
  • mleko 1,2 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • olej do smazenia 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pieczarkowy sosik
Cebulę obierać i pokroić w kostkę wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i mieszać. Pieczarki umyć, obierać i pokroić w cienkie plasterki. Po zeszkleniu się cebuli dodać do niej pokrojone pieczarki i stale mieszając smażyć ok 5 minut. Oprószyć mąką i stale mieszając smażyć chwilkę. Podlać mlekiem, wymieszać. Dodać wodę do momentu uzyskania rzadkiej konsystencji sosu. Dodać sól i pieprz. Chwilę podgotować. Podawać w sosjerce.

Tagi:

mak