laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Pieczeń cielęca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

schabik nadziewany polecam

Pieczeń cielęca

Składniki:

Pieczeń cielęca

 

  • 1 kg łopatki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szkl mleka
  • czerstwa bułka
  • por
  • groszek z puszki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 10 dag startego sera
  • 2 marchewki
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 szkl bulionu
  • 1/2 szkl wina
  • 40 dag mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca
Mięso umyć ,głęboko naciąć i rozłożyć i lekko rozbić. Sokiem z cytryny skropić łopatkę. Nasmarować mięso solą i pieprzem
i odłożyć na 40 minut do lodówki.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć . Por oczyścić ,umyć i pokroić.
Jedną cebulę obrać ,posiekać i zeszklić na tłuszczu.
Mielone mięso ,jajka ,cebulę bułkę ,por i groszek dobrze wymieszać.Przyprawić i dobrze wyrobić.
Płat mięsa rozłożyć ,posmarować farszem,posypać serem.
Ułożyć jedne za drugim jajka na twardo. Mięso zwinąć i związać.
Wsadzić mięso do brytfanny nasmarowanej tłuszczem. Cebulę i marchewki obrać ,umyć pokroić i dodać do mięsa.Wymieszać wino z bulionem i polać nim roladę. Piec w tem 180 stponi w tem 70 stopni.