Sposób przygotowania:
Pieczeń cielęca w sosie grzybowym
Mięso skrapiamy sokiem z cytryny , nacieramy oliwą i przyprawami . Wstawiamy na ok 4 godz. do lodówki .Mięso pieczemy w brytfance ( skropionej tłuszczem ) aż będzie kruche. Sos : Moczymy grzyby w letniej wodzie ( wody nie wylewamy ) grzyby odsączamy i drobno mielimy . Zagotowujemy wywar . W kubku mieszamy śmietanę z mąkami i 3 łyżkami gorącego wywaru . Zawartość kubka wlewamy do gotującego się wywaru energicznie mieszając , aby nie było grudek . Dodajemy grzyby oraz przyprawy i chwilę gotujemy . Ziemniaki gotujemy i robimy puree . Ogórki obieramy kroimy w plastry , dodajemy śmietanę , majonez , przyprawy oraz szczypiorek . Gotowe mięso kroimy w plastry i polewamy sosem podajemy z ziemniakami i mizerią .