jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cielęca pieczeń z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Idealna pieczeń na świąteczny obiad, ale nie tylko. Goście z pewnością będą zachwyceni jej smakiem. Jest krucha, smaczna i aromatyczna.

Cielęca pieczeń z winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cielęca pieczeń z winogronami

 

  • Składniki:
  • 1,2 kg cielęcej pieczeni bez kości,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • 10 dag białego winogrona,
  • 10 dag ciemnego winogrona,
  • sól, pierz do smaku,
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu (ok 1 łyżka),
  • skórka cytrynowa do dekoracji,
  • liście sałaty do podania

 

Sposób przygotowania:

Cielęca pieczeń z winogronami
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy przyprawami. Następnie mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 180°). Z cytryny wyciskamy sok. Sokiem oraz winem podlewamy mięso.

Pieczeń powinna znajdować się w piekarniku około 1 godziny. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia dodajemy do niej umyte winogrona. Gotową pieczeń wyjmujemy. Przed podaniem kroimy ją w plastry. Sos uzyskamy z pieczeni zlewamy do garnka i zabielamy mąką. Podajemy go wraz z pieczenią.
Cielęca pieczeń z winogronami
Mięso przyprawiamy do smaku i obsmażamy na rozgrzanym oleju
Cielęca pieczeń z winogronami
Obsmażone mięso przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego
Cielęca pieczeń z winogronami
Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy wraz z winem do mięsa.
Cielęca pieczeń z winogronami
Na kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy winogrono