SUPERPRZEPIS

Pieczeń cielęca z rozmarynem

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pieczeń cielęca z rozmarynem Więcej zdjęć (4)

Tak niewiele potrzeba, by pospolitą pieczeń zamienić w wykwintne danie. Tym razem wystarczył dodatek rozmarynu, suszonych pomidorów i nasze mięso nabrało śródziemnomorskiego aromatu!

Składniki:

Pieczeń cielęca z rozmarynem

SKŁADNIKI

  • 1, 5 kg cielęciny,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • olej do przysmażenia,
  • 5 średniej wielkości cebul,
  • ¾ szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
  • ok 0,5 szklanki bulionu mięsnego,
  • 6-7 połówek suszonych pomidorów z oleju

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z rozmarynem

ETAP 1

Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidoram
Obwiązujemy i przyprawiamy mięso

Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obwiązujemy nicią, by nadać pieczeni ładny kształt. Pod nić wsuwamy świeże gałązki rozmarynu. Całość dokładnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

ETAP 2

Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidoram
Na oleju obsmażamy mięso

W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia.

ETAP 3

Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidoram
Obsmażamy cebulę!

Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i przekrawamy na ćwiartki.
Na oleju spod pieczeni rumienimy cząstki cebuli.

ETAP 4

Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidoram
Wokół mięsa układamy zrumienioną cebulę

Zrumienione układamy wokół pieczeni. Całość podlewamy winem oraz bulionem. Pieczeń wstawiamy na około 1,5 godzimy do piekarnika (180°C).

ETAP 5

Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidoram
Pomidory dokładamy pod koniec pieczenia

Na około 20 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ją i układamy wokół niej suszone pomidory. Ponownie wkładamy do piekarnika.
Gotową wyciągamy, zdejmujemy nici, porcjujemy na plastry i podajemy!