jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pieczeń cielęca z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pieczeń cielęca z kalafiorem doskonała na niedzielny obiad

Pieczeń cielęca z kalafiorem

Składniki:

Pieczeń cielęca z kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z kalafiorem
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie białym pieprzem. Obrać i umyć cebulę, pokroić na połówki. Obrać i umyć marchew, pokroić na kawałki. Ułożyć mieso z warzywami na blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temp. 200 stop. C. W trakcie pieczenia podlac 2/3 szklanki wody. Oczyścic i opłukać kalafior, podzielić na różyczki. Gotować około 15 minut w małej ilości osolonej wody. Ugotować jajka na twardo 8-10 zalać zimną wodą, dobrze ostudzić. Obrać, pokroić w kostkę. Dokładnie opłukać natkę pietruszki. Część natki odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i wymieszać z jajkiem. Zdjąć mięso z blachy, zabezpieczyć przed wystygnięciem. rozcieńczyć sos z pieczenia odrobiną wody, przecedzić przez sitko do drugiego naczynia. zaciągnąć sos śmietaną, dopełnić wodą do 1 szklanki płynu, zagotować. Rozprowadzić 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej odrobiną wody, zagęścić sos. Jeszcze raz zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć mięso z kalafiorem na półmisek, posypać kalafior jajkami wymieszanymi z pietruszką. udekorować danie resztą natki. Sos serwować w osobnym naczyniu. Podawać z gotowanymi ziemniakami.