Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Pieczeń cielęca z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń cielęcą z tymiankiem podawać z francuskimi kluseczkami, makaronem lub ryżem.

Pieczeń cielęca z tymiankiem

Składniki:

Pieczeń cielęca z tymiankiem

 

  • Danie dla 6 osób:
  • 1-1,2 kg cielęciny bez kości,
  • 30g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 50g słoniny pokrojonej w cienkie plasterki,
  • pół szklanki gęstej śmietany,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki,
  • tłuszczu,
  • sól,
  • produkty Galeo:
  • 1 łyżka Tymianku,
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego.

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z tymiankiem
Umyte mięso wrzucić na 2-3 min. Do wrzątku, osączyć na sicie, skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem i tymiankiem, pozostawić na noc w lodówce. Grzyby namoczyć wieczorem, następnego dnia ugotować. Mięso posolić, uformować pieczeń, ułożyć w brytfannie wyłożonej plasterkami słoniny, posypać drobno posiekaną cebulą, polać stopionym tłuszczem, wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec 30-40 min. w temperaturze 200C skrapiając przecedzonym wywarem z grzybów. Sos przetrzeć przez sito, ponownie połączyć z mięsem, dodać pokrojone w paseczki grzyby i piec jeszcze 10-15 min., polewając śmietaną.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl