jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pieczeń domowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso wieprzowe nadziewane czosnkiem, duszone w sosie własnym:)

Pieczeń domowa

Składniki:

Pieczeń domowa

 

  • 1 kg karkówki bez kości lub schabu
  • około 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny
  • czosnek granulowany
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1 kostka majerankowa
  • 1 kostka czosnkowa
  • 2-3 szklanki wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

Pieczeń domowa
Mięso umyć, osuszyć.
Czosnek pokroić na małe cząstki, a następnie nakłuwać szpikulcem mięso i nadziać całość kawałkami czosnku.
Potem mięso posypać z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, a na koniec obtoczyć w mące.
Obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu na bardzo rumiany kolor, podlać szklanką wody, a zaraz potem całość przełożyć do rondla, dopełniając wodą, tak aby mięso było przynajmniej przykryte płynem do połowy.Następnie wrzucić 1 kostkę bulionową warzywną, 1 kostkę majerankową, czosnkową i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, około 1 godziny.
Pod koniec powstały sos można doprawić do smaku i zagęścić zawiesiną wody z mąki.