2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pieczeń domowa-alla mielonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów!

Pieczeń domowa-alla mielonka

Składniki:

Pieczeń domowa-alla mielonka

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku gotowanego
  • 1/2 cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • 300 ml wody
  • jarzynka do smaku
  • przyprawa gajowego do smaku
  • czubrica czerwona do smaku
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • szczypta mielonego kminku

Sposób przygotowania:

Pieczeń domowa-alla mielonka
Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę.Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około 50-55 minut w temp 180*c. Po ostudzeniu kroimy na plastry.