LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna, delikatna i wykwintna pieczeń drobiowa. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami

 

  • uda kurczaka 1,6 kg (5 sztuk)
  • przyprawa do potraw (np. Kucharek, Vegeta) 1 łyżka
  • jajo 1
  • żurawina suszona ok. 2,5 garści
  • jaja przepiórcze 7

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami
Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Uda umyć, osuszyć, ostrożnie zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać przyprawę, żurawinę, jajo i dokładnie wyrobić na gładką masę. Skórki kurczaka rozłożyć na stolnicy, by tworzyły prostokąt, na którym rozłożyć masę mięsną. Z dłuższego brzegu masy ułożyć w rządku jaja przepiórcze. Zwinąć w roladę i przełożyć do blaszki. (Inny sposób to: blaszkę wyłożyć skórkami, ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej jaja, przykryć resztą mięsa, zawinąć skórki.)Piec ok. 1 godzinę, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.
Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami
Przygotowanie udźców kurczaka do pieczeni.
Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami
Przyprawienie drobiowego mięsa na pieczeń.
Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami
Ułożenie jaj przepiórczych na masie mięsnej.
Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami
Ułożenie w blaszce i upieczenie pieczeni drobiowej.