superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Świąteczne pierniczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierniczki są obowiązkowym punktem w przygotowaniach przedświątecznych w moim domu. Stanowią bowiem jadalny i bardzo smaczny element wystroju mojej kuchni.

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

 

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierniczków
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 150 g miodu naturalnego
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
Do rondelka przekładamy miód, masło oraz wsypujemy cukier i nastawiamy na gaz na najmniejszy ogień. Rozpuszczamy ciągle mieszając i odkładamy do wystudzenia.

W misce robota mieszamy łyżką pozostałe składniki. Do wystudzonej masy z miodem, masłem i cukrem wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę dodajemy do misy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto na najmniejszych obrotach robota, aż będzie jednolite.

Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie nożem odkrajamy porcje ciasta i po kolei wałkujemy wycinając foremkami dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 C 9 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce i dekorujemy lukrem i dowolną posypką.

Lukier :

Do miseczki wsypujemy cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody ciągle mieszając. Jeśli lukier będzie zbyt lejący - dodajemy więcej cukru pudru.