Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
Do rondelka przekładamy miód, masło oraz wsypujemy cukier i nastawiamy na gaz na najmniejszy ogień. Rozpuszczamy ciągle mieszając i odkładamy do wystudzenia.
W misce robota mieszamy łyżką pozostałe składniki. Do wystudzonej masy z miodem, masłem i cukrem wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę dodajemy do misy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto na najmniejszych obrotach robota, aż będzie jednolite.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nożem odkrajamy porcje ciasta i po kolei wałkujemy wycinając foremkami dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 C 9 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce i dekorujemy lukrem i dowolną posypką.
Lukier :
Do miseczki wsypujemy cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody ciągle mieszając. Jeśli lukier będzie zbyt lejący - dodajemy więcej cukru pudru.
W misce robota mieszamy łyżką pozostałe składniki. Do wystudzonej masy z miodem, masłem i cukrem wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę dodajemy do misy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto na najmniejszych obrotach robota, aż będzie jednolite.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nożem odkrajamy porcje ciasta i po kolei wałkujemy wycinając foremkami dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 C 9 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce i dekorujemy lukrem i dowolną posypką.
Lukier :
Do miseczki wsypujemy cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody ciągle mieszając. Jeśli lukier będzie zbyt lejący - dodajemy więcej cukru pudru.
SylaUla