Sposób przygotowania:
Pieczeń drobiowa z niespodzianką
Piersi rozbić na grubość ok 1 cm, rozłożyć ściśle obok siebie. W malakserze posiekać por i natkę pietruszki. Ująć 3 łyżki posiekanej zieleniny, do reszty dodać marchewkę i kiszoną kapustę i również posiekać. Zmienić końcówkę do malaksera na końcówkę mieszającą, dodać mięso mielone, jajko, musztardę, bułkę tartą, sól, pieprz oraz odrobinę sosu worcester. Wszystko dokładnie wymieszać. Ułożone piersi posmarować odłożoną posiekaną zieleniną i rozsmarować masę mięsną. Całość delikatnie zwinąć. Wierzch posmarować cienką warstwą musztardy i obłożyć dojrzewającą szynką. Na szynce ułożyć śliwki i orzechy. Zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. 180 stopni ok 1,20h. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić na ok 15 min, żeby mięso odpoczęło, po czym odwinąć folię. Zdjąć śliwki i orzechy oraz zlać tłuszcz i sok, które wypłynęły podczas pieczeni i zmiksować, aby powstał sos. Pieczeń podawać skropioną sosem.