anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

pieczarkowa pieczeń rzymska, ale klops!

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

czy to klops, że pieczeń rzymską można zrobić jeszcze inaczej?

pieczarkowa pieczeń rzymska, ale klops!

Składniki:

pieczarkowa pieczeń rzymska, ale klops!

 

  • 800g mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula pokrojona w paski
  • 200g pieczarek w talarki
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki kechupu
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

pieczarkowa pieczeń rzymska, ale klops!
cebulkę, czosnek i pieczarki podsmażyć na oleju. mieloną wołowinę i resztę składników wymieszać. dodać lekko ostygnięte pieczarki z cebulką i czosnkiem. posolić do smaku. wszystko wyrobić na gładką masę. przełożyć do foremki (można ją uprzednio posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub po prostu wyłożyć papierem do pieczenia). kształt klopsa zależy od tego, jaką macie foremkę. oryginalnie powinien być to prostokąt. nagrzać piekarnik do temp. 175st.C i piec około 1 godziny.
dzisiaj podam klopsa z marchewką gotowaną na parze i sałatą, a resztę, jak zostanie! będę miała na kanapki do pracy. życzę smacznego!