Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą to pyszne i sycące danie. Można go podawać z pieczywem, plackami ziemniaczanymi, kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

Składniki:

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

ETAP 1:

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą
Pokrojone w kostkę mięso podsmażyć na smalcu

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
Przełożyć do rondla, wlać bulion, dodać odrobinę soli, liść laurowy, angielskie ziele i owoce jałowca, przykryć i gotować do miękkości.

ETAP 2:

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na tłuszczu

Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i pieczarki, podsmażyć.

ETAP 3:

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą
Pod koniec gotowania mięsa wsypać podsmażone pieczarki

10 minut przed końcem gotowania mięsa dodać pieczarki z cebulą.

ETAP 4:

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą
Do miękkiego mięsa dodać śmietanę z mąką i papryką

Śmietanę roztrzepać z mąką i wędzoną papryką, połączyć z mięsem.

ETAP 5:

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

Ciecierzycę osączyć z zalewy, przepłukać na sicie, wsypać do mięsa, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.