Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pikantna ćwiartka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasta harissa to ostra przyprawa arabska, niezastąpiona w kuchni tunezyjskiej. Dodatek do marynaty sprawia że mięso jest pikantne i bardzo smaczne dla tych co lubią ostre potrawy.

Pikantna ćwiartka z kurczaka

Składniki:

Pikantna ćwiartka z kurczaka

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantna ćwiartka z kurczaka

ETAP 1:

Pikantna ćwiartka z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski

Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć przez praskę.

Do miseczki wlać oliwę, dodać czosnek, cebulę, przyprawę do gyrosa, sos sojowy, pastę harissa, paprykę mieloną i majonez, wymieszać.

ETAP 2:

Pikantna ćwiartka z kurczaka
Umyte i osuszone mięso przyprawić solą i pieprzem

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Pikantna ćwiartka z kurczaka
Mięso dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie

Dokładnie posmarować marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

ETAP 4:

Pikantna ćwiartka z kurczaka
Mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa

Następnie przełożyć do rękawa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 1 godziny.