bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pieczeń kanapkowa z suszonym szczypiorkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W moim domu bardzo często przyrządza się różne domowe wędliny na kanapki, ostatnio przygotowałam tą pyszną pieczeń z mięsa mielonego.

Pieczeń kanapkowa z suszonym szczypiorkiem

Składniki:

Pieczeń kanapkowa z suszonym szczypiorkiem

 

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki
  • 3 łyżki suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki peklosoli
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 50 ml. zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • Foremka aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pieczeń kanapkowa z suszonym szczypiorkiem
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy suszony szczypiorek oraz wszystkie przyprawy, wlewamy zimną wodę.

Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do foremki aluminiowej, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie.

Foremkę z mięsem zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem wstawiamy do lodówki i mocno schładzamy.