nikuś1991

nikuś1991

Kucharz
[Przepisów: 4]

Pieczeń nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 1 godzinę. 4 porcje.

Pieczeń nadziewana

Składniki:

Pieczeń nadziewana

 

  • 3 kromki pieczywa tostowego;
  • 1/2 cytryny; sól; biały pieprz;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 duży pęczek natki pietruszki;
  • 2 cebule dymki;
  • 50g płatków migdałowych;
  • 1 żółtko; 3 łyżki oliwy;
  • 70 dag luzowanej łopatki wieprzowej (z naciętą kieszonką);
  • 200ml wytrawnego białego wina.
  • PONADTO:
  • nitka bawełniana lub wykałaczki.

Sposób przygotowania:

Pieczeń nadziewana
1) Pieczywo pokroić w kostkę. Cytrynę umyć i osuszyć. Skórkę cienko obrać i drobno posiekać, a z owocu wycisnąć sok. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody i drobno posiekać listki. Dymkę oczyścić, opłukać i razem z delikatnym szczypiorem pokroić na cienkie plasterki. 2) W misce wymieszać chleb tostowy, 1 łyżeczkę soku oraz skórkę z cytryny, czosnek, natkę, dymkę, migdały, żółtko i 2 łyżki oliwy. Nadzienie przyprawić solą i pieprzem i umieścić w wyciętej w mięsie kieszonce. Otwór zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. 3) Piekarnik nagrzać do 200st. C. Resztę oliwy rozgrzać w brytfannie. Pieczeń natrzeć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę. Po 20 minutach podlać winem i co jakiś czas polewać mięso zbierającym się sosem. Po upieczeniu mięso owinąć folią aluminiową i odczekać, aż przejdzie sokiem. Przed podaniem pokroić w plastry i podawać z sosem z pieczenia.