Sposób przygotowania:
Pieczeń nadziewana
1) Pieczywo pokroić w kostkę. Cytrynę umyć i osuszyć. Skórkę cienko obrać i drobno posiekać, a z owocu wycisnąć sok. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody i drobno posiekać listki. Dymkę oczyścić, opłukać i razem z delikatnym szczypiorem pokroić na cienkie plasterki. 2) W misce wymieszać chleb tostowy, 1 łyżeczkę soku oraz skórkę z cytryny, czosnek, natkę, dymkę, migdały, żółtko i 2 łyżki oliwy. Nadzienie przyprawić solą i pieprzem i umieścić w wyciętej w mięsie kieszonce. Otwór zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. 3) Piekarnik nagrzać do 200st. C. Resztę oliwy rozgrzać w brytfannie. Pieczeń natrzeć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę. Po 20 minutach podlać winem i co jakiś czas polewać mięso zbierającym się sosem. Po upieczeniu mięso owinąć folią aluminiową i odczekać, aż przejdzie sokiem. Przed podaniem pokroić w plastry i podawać z sosem z pieczenia.