Sposób przygotowania:
Pieczeń prawicowa
Wałek w prawicę weź, mięso walecznie pobij, posól i na dobrze nagrzany tłuszczyk ciśnij. Na godnym ogniu zrumień je co żywo, łopatką obracając raz po raz. Jarzynki i cebulkę pokrajaj na drobno, a pod zrumienioną pieczeń podrzuć. Łyżkę wody wlej lub dwie, pod pokrywką duś. Co jakiś czas obróć i wody łyżkę podlej. Gdy mięso miękkim obaczysz, mąkę albo chleb tarty do rondla wsyp, podsmaż, wody podlej znów. Sos zagotuj, przez sito przetrzyj, za czym na powrót do mięsa wlej i pod pokrywką trzymać racz, aby gorący był. Na stół pieczeń w plastry porznąwszy podawaj. Na półmisku ma być dana, sosem polana, ziemniakami albo kalafiorami wokół przyodziana. Pomnij, iż kaszę, kluski, ryż i jarzynę oddzielnie podawać się godzi, bo w ścisły sojusz nie wchodzą.
mamqa
misia13