misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pieczeń prawicowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna wołowinka w sosie z dodatkiem warzyw.....

Pieczeń prawicowa

Składniki:

Pieczeń prawicowa

 

  • 75 dag zrazu wołowego
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek kalarepy
  • kawałek marchwi
  • 3 dag masła
  • 3 dag smalcu
  • 1 dag maki
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń prawicowa
Wałek w prawicę weź, mięso walecznie pobij, posól i na dobrze nagrzany tłuszczyk ciśnij. Na godnym ogniu zrumień je co żywo, łopatką obracając raz po raz. Jarzynki i cebulkę pokrajaj na drobno, a pod zrumienioną pieczeń podrzuć. Łyżkę wody wlej lub dwie, pod pokrywką duś. Co jakiś czas obróć i wody łyżkę podlej. Gdy mięso miękkim obaczysz, mąkę albo chleb tarty do rondla wsyp, podsmaż, wody podlej znów. Sos zagotuj, przez sito przetrzyj, za czym na powrót do mięsa wlej i pod pokrywką trzymać racz, aby gorący był. Na stół pieczeń w plastry porznąwszy podawaj. Na półmisku ma być dana, sosem polana, ziemniakami albo kalafiorami wokół przyodziana. Pomnij, iż kaszę, kluski, ryż i jarzynę oddzielnie podawać się godzi, bo w ścisły sojusz nie wchodzą.