grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pieczen rzymska.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ulubione jedzonko mojego meza.

Pieczen rzymska.

Składniki:

Pieczen rzymska.

 

  • Mieso mielone-tu 1kg
  • 2-3 jajka
  • cebula
  • bulka
  • mleko
  • sol,pieprz
  • tluszcz do smazenia

 

  • Buraczki gotowane
  • cebula
  • sol,pieprz,sok z cytryny,szczypta cukru
  • olej
  • ew.natka

Sposób przygotowania:

Pieczen rzymska.
Mielone wymieszac z jajkami,namoczona wczesniej w mleku bulka,podsmazona na tluszczu,pokrojona w kosteczke cebula,dodac przyprawy-wymieszac.Jak za rzadkie dodac bulki tartej.Uformowac mieso,polozyc na patelnie i opiec z obu stron.Przykryc pokrywka i niech dochodzi na niezbyt duzym ogniu.Pare minut przed podaniem ,zdjac pokrywke ,niech odparuje zebrany sosik.
Na zdjeciu-po nieudanej probie przewrocenia na druga strone wyladowala w blaszce do pieczenia i pieczona byla pod przykryciem w piekarniku:-)

Do tego lubimy buraczki w kazdej postaci. Tu, salatka z gotowanych buraczkow pokrojonych w plasterki,cebula w piorka,dosmaczone sola,pieprzem,cukrem,sokiem z cytryny,po paru minutach polac olejem.