dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pieczeń rzymska z jajkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczeń Rzymska według mojego przepisu.

Pieczeń rzymska z jajkiem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkiem.

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 kostka pieczeniowa
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn
  • tłuszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkiem.
4 jajka gotujemy na twardo (ok 10 min), studzimy i obieramy ze skorupek. Cebulę obieramy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, namoczoną w mleku i odciśnięto bułkę, jajko i przyprawy. Wszystko ze sobą łączymy i dokładnie mieszamy. Na dno formy układamy część mięsa, na to układamy ugotowane jajka, które przykrywamy pozostałym mięsem. Całość lekko polewamy bulionem z kostki pieczeniowej rozpuszczonej w 3/4 szkl gorącej wody. Pieczemy przez ok 60 min w 200 stopniach, co jakiś czas polewając pieczeń, pozostałym bulionem.
Pieczeń rzymska z jajkiem.
Mięso dobrze wyrabiamy z ppozostąłymi składnikami.
Pieczeń rzymska z jajkiem.
Do pieczenia najlepiej sprawdza się keksówka.