Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska z oliwkami
1 cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Zioła opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji. Pozostałe posiekać. Mięso zagnieść z tartą bułką, jajkami, cebulką, czosnkiem i połową zieleniny. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i słodką papryką. Oliwki dobrze osączyć na sitku, 6 oliwek odłożyć do dekoracji, pozostałe dodać do mięsa. Z przygotowanej masy uformować podłużną pieczeń. Przełożyć na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temp. 200 stop. C. Papryki oczyścić, pokroić na kawałki. Pozostałe cebule obrać, pokroić na cząstki. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim pokrojoną paprykę i cebulkę 10 minut, na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać pozostałe zioła, wymieszać. Jarzynkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożone oliwki pokroić w cienkie plasterki. Na dużym podgrzanym półmisku ułożyć pieczeń i jarzynkę. Udekorować pokrojonymi w plasterki oliwkami i odłożonymi gałązkami oregano, estragonu, tymianku i rozmarynu. Danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.