reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pieczeń w sosie z leśną nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Schab ma to do siebie, ze smakuje zawsze i z różnymi dodatkami-jałowiec i grzyby, to dodatki które mają potężny smak i niekiedy łatwo jest zepsuć danie przez ich nadmierny dodatek, ale nie w tym przepisie.

Pieczeń w  sosie z leśną nutą

Składniki:

Pieczeń w sosie z leśną nutą

 

  • 1 kg schabu

 

  • Sos

 

  • 1-1,5 l wywary warzywnego

 

 

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

 

  • 3 ziarenka jałowca ( jak kto lubi można więcej)

 

  • łyżka mąki grzybowej lub kilka suszonych

 

  • cebula- niekoniecznie

 

  • sól i pieprz
  • dodatkowo

 

  • olej do obsmażenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń w sosie z leśną nutą
Schab myjemy i czyścimy z włókien. Lekko solimy i oprószamy zmielonym pieprzem, a następnie mąką. Obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym oleju. Mięso przekładamy do rondla, podlewamy wywarem, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przyprawy i dusimy do miękkości. I tu podaje tylko przybliżony czas, bo dużo decyduje wysokość i jakość mięsa, ale duszę 30-35 minut w szybkowarze lub około 1 godziny w garnku. Schab najlepiej przygotować wcześniej i pozwolić mu wystygnąć, dopiero potem kroić i dokończyć sos - mięso sie lepiej kroi. Sos Miksuję na gładko - jeżeli nie dodawaliśmy cebuli to można ominąć ten krok- zagotowujemy Śmietanę i mąkę bardzo dokładnie rozrabiamy i wlewamy do gorącego sosu. Ciągle mieszamy do zagotowania. Wkładamy mięso i pozostawiamy na chwilę do zagrzania, ale już nie gotujemy.