Sposób przygotowania:
Miruna w sosie słodko-kwaśnym
Rybę pokroić w paski i posypać solą, papryką i pieprzem. Pokrojone cebulę, paprykę i pomidora wrzucić na 2 łyżki oleju i smażyć chwilę. Zalać wodą i dusić 10 minut. Dodać bulion Miso ( lub inną przyprawę ), sos sojowy, sos śliwkowy, ketchup, cukier, pieprz i połowę natki. Przygotować ciasto z jajka , mleczka kokosowego , mąki ziemniaczanej, szczypty soli i proszku do pieczenia. Rozgrzać olej. Paseczki miruny maczać w cieście i wrzucać na wrzący olej. Gdy będą rumiane wyjmować łyżka cedzakową na papierowy ręcznik kuchenny. Włożyć rybę do sosu i zostawić pod przykryciem na wyłączonym gazie. Makaron zalać wrzątkiem ( lekko osolić ) - przykryć i zostawić na 3 minuty. Układać na półmisku odsączony makaron , a na nim rybę w sosie. Posypać resztą natki. * Można do sosu dodać pokrojonego ananasa z syropu, a zamiast natki pietruszki użyć kolendry.