Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miruna w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ".

Miruna w sosie słodko-kwaśnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 1 porcja filetu z miruny ( kawałek ok.10 dag)
  • 1 jajko ( trafiło mi się z podwójnym żółtkiem)
  • 2 łyżeczki mleczka kokosowego w proszku ( jak nie ma to dodatkowo mąki ziemniaczanej)
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • sok z cytryny do smaku
  • 1/8 żółtej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży pomidor
  • 1 saszetka bulionu Miso ( lub zamiennie odrobina Jarzynki , vegety itp. do smaku)
  • 1 łyżeczka chińskiego ( japońskiego) sosu śliwkowego lub 1/3 łyżeczki powideł śliwkowych
  • cukier do smaku
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu ( albo oryginalny sos słodko-kwaśny chilli)
  • olej do smażenia
  • 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki
  • szczypiorek do posypania
  • 1 szklanka wody
  • 2 garści cienkiego makarony ryżowego ( nitki )

 

Sposób przygotowania:

Miruna w sosie słodko-kwaśnym
Rybę pokroić w paski i posypać solą, papryką i pieprzem. Pokrojone cebulę, paprykę i pomidora wrzucić na 2 łyżki oleju i smażyć chwilę. Zalać wodą i dusić 10 minut. Dodać bulion Miso ( lub inną przyprawę ), sos sojowy, sos śliwkowy, ketchup, cukier, pieprz i połowę natki. Przygotować ciasto z jajka , mleczka kokosowego , mąki ziemniaczanej, szczypty soli i proszku do pieczenia. Rozgrzać olej. Paseczki miruny maczać w cieście i wrzucać na wrzący olej. Gdy będą rumiane wyjmować łyżka cedzakową na papierowy ręcznik kuchenny. Włożyć rybę do sosu i zostawić pod przykryciem na wyłączonym gazie. Makaron zalać wrzątkiem ( lekko osolić ) - przykryć i zostawić na 3 minuty. Układać na półmisku odsączony makaron , a na nim rybę w sosie. Posypać resztą natki. * Można do sosu dodać pokrojonego ananasa z syropu, a zamiast natki pietruszki użyć kolendry.
Miruna w sosie słodko-kwaśnym
Paski ryby maczać w cieście z jajka- mąki ziemniaczanej i mleczka kokosowego
Miruna w sosie słodko-kwaśnym
Smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano i chrupko
Miruna w sosie słodko-kwaśnym
Przygotować sos słodko-kwaśny i włożyc w niego rybę
Miruna w sosie słodko-kwaśnym
Makaron zalać wrzątkiem i odcedzić na sicie