Sposób przygotowania:
Pieczeń wieprzowa
Czosnek obrać i wycisnąć. Mięso ze skórą natrzeć dobrze solą, pieprzem i kminkiem. Od strony mięsa natrzeć dokładnie czosnkiem. Pokrojone kości wieprzowe włożyć do garnka żeliwnego, zalać wodą na wysokość palca i włożyć mięso, skórą do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 210 stopni, aż woda zacznie wrzeć, a skóra na mięsie zeszkli się i będzie można ją łatwo pokroić. Wyjąć mięso i ponakraiwać skórę w odstępach ok cm. Warstwa słoniny powinna zostać przekrojona, ale mięso musi zostać w całości. Kroić należy w poprzek włókien. Skórę natrzeć dokładnie solą i kminkiem, a następnie włożyć z powrotem do garnka, tym razem mięsem do dołu.Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni. Mięsa nie należy polewać dopóki sos jest rzadki. Dopiero pod koniec pieczenia polewać tłuszczem, który wytopił się ze słoniny. Skórka i sos nie powinny za bardzo ściemnieć, w przeciwnym razie będą smakować goryczką. Pieczeń jest gotowa, gdy wypuszcza jasną kroplę tłuszczu po nakłuciu widelcem. Czas pieczenia to w sumie ok. 1 godziny. Mięso wyjąć, odcedzić tłuszcz, kości oprószyć mąką i włożyć je z powrotem do garnka. Przesmażyć krótko w tłuszczu z pieczenia. Podlać wodą . Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie przelać go przez sito. Przed podaniem pokroić pieczeń na plastry i polać sosem.
Jojo